ATLEX

Sportsko udruženje ATLEX zvanično je registrovanu u APR-u u aprilu 2022., ali je sa svojim radom počelo 2013. godine.

Sa početnom idejom da informiše atletičare oko najosnovnijih stvari koji se tiču njih, jer je doći do informacije bilo gotovo nemoguće, preraslo se u informisanje preko ekskluzivnih informacija, fotografija i video snimaka. Kad vam kažu da vas ne prata, ali sve znaju šta pišete i objavljujete znači da ste uspeli!

Godinama se radilo samo preko društvene mreže Facebook, a krajem 2018. otvoren je i portal atlex.rs. Nakon uvodnih godinu dana sajt je prebačen na novu platformu na kojoj i danas radi.

U međuvremenu Atlex je postao najpraćeniji i najrelevantniji mediji koji se bavi atletikom ne samo u Srbiji već i u regionu. Dokaz dobrog rada su pohvale i praćenja najboljih atletičara i trenera kako iz Srbije tako i regiona (Ivana Vuleta, Goran Obradović, Elzan Bibić, Rifat Zilkić, Milica Gardašević, Marko Milinkov, Strahinja Jovančević, Mihail Dudaš, Olivera Jevtić, Dragana Tomašević…), a zahvaljujući odlascima na međunarodna takmičenja Atlex prate, ali i sa njim sarađuju neki od najboljih atletičara sveta (Armand Duplantis, Marsel Džejkobs, Ramil Guliev, Maria Bek Romančuk…).

Nakon fotografisanja i snimanja takmičenja, i sami atletičari su počeli da nam šalju svoje snimke želeći da budu objavljeni na Atlex-u i da se nađu u našoj bogatoj arhivi. Informacije koje su merodavne za sve u ’’kraljici atletike’’, a koje mogu da se pročitaju samo kod nas su postale još jedan zaštitni znak Atlex-a.

Mnogima smo pokazali put. Neki su pokušali pa su odustajali da rade nešto nalik onome što radimo mi, neki novi mladi su počeli da se bave fotografijom i da dolaze na atletska takmičenja odrastajući uz Atlex-ove fotografije.

Na red je sad došlo novo poglavlje i podizanje na viši nivo – organizacija manifestacija i takmičenja.

U godini u kojoj Atlex proslavlja 10 godina svog postojanja organizovaće prvu Pivsku milju (Beer Mile) u Srbiji 16. septembra 2023.

Kao lokacija za ovaj nesvakidašnji spektakl izabrano je srce Beograda – Kalemegdanska tvrđava.

Sa željom da što većem broju ljudi približimo trčanje i atletiku rešili smo da naša prva manifestacija koju samostalno organizujemo bude i pomalo nesvakidašnja i potpuno drugačije od svega što je do sada bilo organizovano u Srbiji vezano zatrčanje.

Ovo je samo prva u nizu manifestacija kojom Atlex želi da kroz trčanje na razne načine populariše atletiku, srpske atletičare, zdrav način života, uspešne ljude one koji trebaju da budu idoli novim generacijama. Kroz zabavu Pivska milja će da ukaže na ekološke probleme i kroz reciklažu uključićemo se u akcije koje pomažu u bolesti zavisnosti od alkohola i podsticanja bezbedne voze bez konzumacije istog.

Cilj je zabaviti se i pokazati svima da mogu da se rekreiraju!